Onze Lieve Vrouw van Smarten en Onze Lieve Vrouw van La Salette:

Het feest van O L Vrouw van Smarten vindt haar oorsprong in de vroomheid van de heilige Maagd Maria die zich vereenzelvigd heeft   met de passie van Haar zoon Jezus. Reeds in de XI e Eeuw zijn de smarten van Maria onderwerp voor privédevotie. Heilige Paus Pius  X stelde dit feest in met grote plechtigheid op 15 september  1912.

Het lijden van Maria maakt  deel uit van de Verlossing.  Zij is degene die, net als Judith, voor de nood van haar volk niets heeft gespaard, om haar volk voor de ondergang te behoeden. Door het offer van Haar Zoon werd Zij onze Moeder en werden wij Haar kinderen.

In La Salette, in Frankrijk op 19 september 1846, waren Mélanie  (14j) en Maximin ( 10j) schapen aan het hoeden in de bergen. Een oogverblindend licht verscheen  en daarin ontwaarden de kinderen een  dame  op een rotsblok met het hoofd in de handen.  De mooie dame stond op, de tranen liepen langs haar gezicht, en zij vertelde de kinderen met zachte stem het volgende:

  • Het eerste deel bevat een waarschuwing voor alle christenen tegen de godslasteringen en het niet navolgen van de geboden van God en de Kerk

“Kom dichter bij, mijn kinderen, weest niet bevreesd; Ik ben hier om u een groot nieuws te verkondigen.

Als Mijn volk zich niet wil onderwerpen ben Ik gedwongen de arm van Mijn Zoon te laten gaan. Hij is zo zwaar en zo drukkend dat Ik hem niet langer kan tegenhouden.Sinds de tijd dat ik voor je lijd! Als Ik wil dat Mijn Zoon zich niet van u afkeert ben ik genoodzaakt hem onophoudelijk voor jullie ten beste te spreken. Maar jullie, jullie trekken er zich niets van aan.[…]

 Ik heb u zes dagen gegeven om te werken, ik heb mezelf de zevende dag voorbehouden en gij wilt hem Mij niet toestaan. Dit is wat het arm van mijn Zoon verzwaardt.

Als de oogst verrot dan is dat alleen uw eigen schuld. Ik heb het u vorig jaar getoond met de aardappelen en je hebt er u niets van aangetrokken. Wanneer je er vond die rot waren vloekten jullie en brachten er de naam van Mijn Zoon bij te pas. Zij zullen verder rotten en met Kerstmis zullen er geen meer zijn. De noten zullen slecht worden en de druiven zullen verrotten. Er zal een grotehongersnood komen maar voordat die komt zullen de kleine kinderen onder de 7 jaar door een siddering bevangen worden en sterven in de handen van hen die ze vasthouden…

Eerder drong de Moeder Gods erop aan dat men God niet vervloekt en de schuld geeft voor alles wat verkeerd gaat en ze vraagt om de zondag te eren als de dag des Heren. Ze vraagt ook aan de kinderen om iedere morgen en avond één Onze Vader en één Wees gegroet te bidden en meer als het kan. Ze vraagt ook de vasten te onderhouden. Ze zegt letterlijk : “In de vasten gaat men naar de beenhouwerij als honden !”

Als ze zich zullen bekeren dan zullen de stenen en rotsen veranderen in graanhopen en de aardappelen zullen gezaaid liggen op de akkers.

 Welnu, Mijn Kinderen, zorg ervoor dat deze Boodschap goed verspreid wordt aan
gans Mijn Volk !”

  • Het tweede deel bevat de ‘geheimen’ die afzonderlijk aan Mélanie en Maximin gericht zijn.
  • Het derde deel bestaat uit een regel voor het religieus leven. Mélanie stemde ermee in, deze te dicteren.

Pius IX die in het bezit was van de informatie heeft de feiten officieel bekend gemaakt.

Paus Leo  XIII heeft ze nadien bevestigd.