Bezinningen voor de Rozenkrans (vervolg) :

De Blijde Mysteries ( vervolg):

3– Derde mysterie : De geboorte van Jezus.

Vrucht van het mysterie : De onthechting van de aardse goederen en genoeg

In Betlehem is Jezus geboren. De Almachtige is even klein en weerloos als elk van ons ter wereld gekomen. Hij redt ons, niet met machtsvertoon, maar met de reddeloosheid van een kind dat om tedere liefde vraagt.

Maria, je ‘wikkelde Hem in doeken en legde Hem in een kribbe’. Van dan af konden je ogen vol verwondering en bewondering, Hem niet meer lossen. Nooit heeft iemand het heilig mysterie van het leven met zo veel tederheid aanschouwd.

Heilige Maria, bid voor ons, voor onze landgenoten en alle mensen, dat ze plaats maken in hun hart en in hun leven voor elk ongeboren menselijk leven.

4- Vierde mysterie: Jezus wordt in de tempel aan God opgedragen.

Vrucht van het mysterie: gehoorzaamheid en zuiverheid in alle daden.

Maria en Jozef gaan naar de tempel want volgens de Wet moet de moeder gereinigd worden en het Kind aan God opgedragen.Je onderwerpt je aan de Wet, Maria, alsof je onrein bent. Je draagt Jezus aan de Heer op, alsof je het Kind alleen voor jezelf had willen houden. Je doet dit uit een heilige eerbied voor de wetten van God en van je volk, die borg staan voor vrede en orde.

Heilige Maria, bid voor ons, voor onze landgenoten en alle mensen, dat ze trouw zijn aan de wettige overheid en aan de wetten van de Staat én van God, en dat ons land een voorbeeld geeft van een gevestigde orde die de goddelijke waarden eerbiedigt.

5- Vijfde mysterie: Jezus wordt in de tempel teruggevonden.

Vrucht van het mysterie: God zoeken in alles.

Maria en Jozef zoeken tevergeefs naar Jezus, niemand weet waar Hij is. Pas na drie dagen vinden ze Hem in de tempel terug, onder de leraren die verwonderd staan over zijn inzicht.

Maria, met wat een pijn heb je naar Jezus gezocht. Je probeert te begrijpen. ‘Waarom heb je ons dit aangedaan?’ Eén ding is duidelijk: Jezus zoekt eerst en vooral de Wil van zijn Vader te doen. Daarom keert Hij nu met haar naar huis terug. Daarom zal Hij later het ouderlijk huis verlaten om de Hemelse Vader te dienen.

Heilige Maria, bid voor ons, voor onze landgenoten en alle mensen, dat vrede en wederzijds begrip in de gezinnen heersen, en dat de gezinnen een bakermat van roepingen mogen zijn.