Bezinningen voor de Rozenkrans (vervolg) :

De Droeve Mysteries:

1- Eerste Mysterie: Jezus bidt in doodsangst tot zijn hemelse Vader.

Vrucht van het Mysterie: Het berouw van onze zonden

Het is nacht. Jezus is eenzaam en bedroefd: onze zonden kwellen zijn hart. Terwijl Hij bidt, zijn de apostelen in slaap gevallen. Maar Hij volhardt in het gebed. Dít gebed draagt ons!

Maria, de apostelen zijn niet in staat geweest één uur met Jezus te waken. Ook wij geven te snel de strijd van het gebed op. We geloven niet genoeg in de kracht ervan. We beseffen te weinig dat Jezus met ons bidt en ons armzalig gebed draagt.

Heilige Maria, bid voor ons, voor onze landgenoten en voor alle mensen; leer ons bidden en volharden in het gebed, zoals Jezus, ons in alle eenvoud toevertrouwend aan de Vader.

2- Tweede Mysterie: Jezus wordt gegeseld.

Vrucht van het Mysterie: De versterving van de zintuige

Pilatus laat Jezus geselen. De wrede zweepslagen rijten zijn vlees open. Geen woord kan zijn pijn beschrijven. Er lijkt geen einde te komen aan de zweepslagen… totdat Hij bezwijkt, halfdood.

Maria, de profetie is vervuld: bij elke slag werd jou hart doorboord. Wie méér dan jou heeft Jezus’ lijden meegeleden? En nu, als onze moeder, leef je mee met alle kinderen van God die fysiek lijdt, onder oorlog, geweld, misbruik of vervolging.

Heilige Maria, bid voor ons, voor onze landgenoten en voor alle mensen; leer ons meeleven in gebed en met zweet, bloed en tranen, met al wie fysiek te lijden heeft, om zo tot de vrede bij te dragen.