Bezinningen voor de Rozenkrans (vervolg) :

De Droeve Mysteries (Vervolg)

3. Derde Mysterie: Jezus wordt met doornen gekroond.

Vrucht van het Mysterie: De versterving van de geest

Alle soldaten van het pretorium staan rond Jezus om Hem met doorntakken te kronen… tot spotkoning. Hij wordt geslagen, bespuwd, vernederd, als uitschot van de maatschappij.

Maria, zoals Jezus, weet je hoe het aanvoelt om vernederd te worden. En zoals Jezus trek je je het lot aan van wie door de wegwerpcultuur van zijn tijd wordt uitgesloten.

“O Jezus, die zo bespot werd, verdrijf de ijdelheid uit onze geesten. Help ons aftand te nemen van wat vergaat en hou ons vast aan wat blijft ! ” H. Padre Pio

Heilige Maria, bid voor ons, voor onze landgenoten en voor alle mensen, leer ons al wie psychisch lijdt of vernedert wordt te omringen met respect, begrip en liefde, om vrede in hun hart te geven.


4. Vierde Mysterie: Jezus draagt zijn kruis naar Golgotha

Vrucht van het Mysterie: Doorzettingsvermogen in de moeilijkheden

Jezus is uitgeput en valt onder het gewicht van het Kruis. Daarom houden ze een man aan die daar langskomt, Simon van Cyrene, en dwingen hem het Kruis van Jezus te dragen.

Wat betekent deze hulp in het geheel van de passie?

“Maar Jezus heeft genoeg aan een glimlach, een woord, een gebaar, een beetje liefde, om zijn genade rijkelijk uit te storten in de ziel van de vriend.” (H. Josemaria)

Heilige Maria, bid voor ons, voor ons land en voor alle landen, dat het ons nooit aan ‘Cyreneeërs’ mag ontbreken – gewetensvolle verpleegkundigen en artsen – die ons bijstaan in de laatste momenten van ons leven tot de natuurlijke dood.


5. Vijfde Mysterie: Jezus sterft aan het kruis.

Vrucht van het Mysterie: Een grotere liefde voor God en de zielen

Aan het Kruis opent Jezus zijn armen voor de hele mensheid. Zijn liefde voor ons heeft Hem zover gebracht. En op het Kruis heeft Hij dorst… naar zielen, naar onze liefde.

Maria, wie zich zoals jij met het offer van Jezus verenigt weet dat zijn offer voortkomt uit de liefde, uiting is van liefde en liefde voortbrengt. En deze wederzijdse liefde brengt de vergeving van de zonden met zich mee.

“Jullie zijn degenen die voortdurend bij me zijn gebleven in mijn beproevingen, en ik deel met jullie het Koninkrijk, zoals mijn Vader het met mij deelde. Je zult eten en drinken aan mijn tafel in mijn Koninkrijk. ” (Lukas 22,28)

Heilige Maria, bid voor ons, voor onze landgenoten en voor alle mensen, leer ons het offer van Jezus te waarderen en zelf niet bang te zijn voor offers die een bron zijn van innerlijk zuivering en vrede.