Aartsengel Michaël, patroonheilige van Brussel, gevierd op 29 september

De Heilige Michael verschijnt verschillende keren in de Apocalyps. Sint Michael, de Engel van de martelaren wordt beschouwd als de Engel die Jezus  in Zijn doodsangsten troost, die het Kostbaar Bloed  uit de zijde van Christus aan het kruis bewaart, om een offer aan God te brengen als vergeving van de zonden van alle mensen.

Het is dezelfde Michael die in het Oude Testament Noach en zijn familie begeleidde, en die de arm van Abraham vasthield toen deze op het punt stond  zijn zoon te offeren.

In België, en in het bijzonder in Brussel wordt de Heilige Michael afgebeeld die de draak doodt. De draak symboliseert Satan. Het is die voorstelling die men terugvindt op de top van de toren van het Brussels stadhuis.

Gebed tot heilige Aartsengel Michael:

Heilige Aartsengel Michael, verdedig ons in de strijd ; wees onze bescherming tegen de boosheid en de listen van de duivel. Dat God hem gebiede, zo smeken wij ootmoedig, en gij, Vorst van de hemelse legermacht, drijf Satan en de andere boze geesten, die tot verderf van de zielen over de wereld ronddwalen, door de goddelijke kracht in de hel terug. Amen.