Zaterdag 3 augustus 2019 : eerste zaterdag van de maand.

 

Voorgestelde intentie : Deze eerste zaterdag, onze gebeden en offers aanbieden tot eerherstel van de godslasteringen tegen het Goddelijk Moederschap van Maria door diegenen die Haar terzelfdertijd weigeren te erkennen als Moeder van de mensen.

« Ik geloof in God… en in Jezus Christus, zijn enige Zoon, die ontvangen is van de Heilige Geest en geboren uit de Maagd Maria,… » (Geloofsbelijdenis).

« En het Woord is vleesgeworden… » (Joh, 1, 14.) Als protest tegen de ketterij van Nesorius, heeft het Concilie van Efese (in het jaar431) onder voorzitterschap van de Heilige Cyrillus van Alexandrië, de eenheid van de menselijke en de goddelijke natuur van Christus in één persoon willen bevestigen en heeft Maria uitgeroepen tot « Theotokos » , wat betekent Moeder van God. Zo ontving de volkstraditie die Maria eerde als Moeder van Jezus, Zoon van God, door Paus Celestius de 1ste, de bevestiging van de hypostatische eenheid van twee naturen (menselijk en goddelijk) in de goddelijke persoon van Jezus Christus. « Hoe zou zij  niet Moeder van God zijn waarvan de Zoon God is ? », zal de H. Johannes van Damascus later zeggen.

Maria is in het mysterie van de Heilige Drieëenheid getreden op een manier die ons verstand te boven gaat. Door haar ‘Fiat’ heeft zij aan de persoon zelf van de Zoon van God de onbevlekte mensheid gegeven die ook de hare was. Door in haar schoot het Woord van God te dragen, is zij Moeder van God geworden. Door aldus in de maagdelijke schoot van Maria de goddelijke natuur en de menselijke natuur te verenigen in één Christus, heeft God aan de mens de deelname aan zijn eigen godheid mogelijk gemaakt.

Aan de voet van het Kruis ontvangt Maria, waarvan de eerste opdracht was om ons Jezus, de Zoon van God te ‘geven’, van Hem de opdracht om onze moeder te worden. Door zijn testament op het kruis wijst Hij Maria aan, in de persoon van de heilige Johannes, als Moeder van de ganse mensheid, als Moeder van ieder van ons : « Vrouw, ziedaar uw zoon. » (Joh. 19,26-27). Wij zitten in het hart van het mysterie van de medeverlossing dat onthuld wordt aan de Kerk, dat van haar deelname aan de reddingbrengende zending van Christus. De Kerk, mystieke bruid van Christus, die alle kinderen van God samenbrengt, wordt dan ook toevertrouwd aan Maria, haar geestelijke moeder, die haar leert om haar eigen zending van medeverlosseres voort te zetten.

Dit moederschap is niet enkel de bron en de basis van gans de uitzonderlijke heiligheid van Maria en van haar zeer bijzondere deelname aan de toekenning van het heil, maar zij creëert ook een permanente moederlijke band met de Kerk, een band die voortkomt uit het feit dat Zij gekozen is door de Zeer Heilige Drieëenheid als Moeder van Christus, die het « hoofd is van het Lichaam, dit wil zeggen van de Kerk. »  (Kol. 1,18 ; Zijn Heiligheid Johannes-Paulus II, Apostolische Brief van 25 maart 1981, ter gelegenheid van de verjaardag van het 1ste Concilie van Konstantinopel en van het Concilie van Efese.)

Op Witte Donderdag heeft Jezus tot zijn apostelen gezegd, vooraleer Hij hen verliet : «  Als u mij liefhebt, onderhoud mijn geboden, en ik zal De Vader verzoeken u een andere Paracleet te zenden (Beschermer, Middelaar, Trooster) om voor altijd bij u te zijn : De Geest van waarheid… Die dag zult u weten dat ik ben in mijn Vader, en gij in mij, en ik in u… » (Joh. 14, 15-21.)

In het Cenakel van Jeruzalem bidden Maria en de Apostelen wachtend op de ‘Beschermer’ die hen in volheid zal geschonken worden met Pinksteren. Door de aanwezigheid van de Moeder van God tijdens de nederdaling van de Heilige Geest op ieder van hen, bevestigt God het geestelijke moederschap van zijn Moeder tegenover de Kerk in zijn Bruid en Moeder van zijn Zoon. God wil dat Maria wordt geëerd als Middelares van alle genaden, zowel op het moment van de Incarnatie, van de Calvarietocht en met Pinksteren, als Moeder van Christus, de God-mens, als Moeder van de Kerk en van de ganse mensheid.

Heilige Maria, Moeder van God, Moeder van Christus, Moeder van de goddelijke  genade, Moeder van de Schepper, Moeder van de Redder, Poort van de Hemel, Toevluchtsoord van de zondaars, Koningin van de Apostelen, Bijstand van de Christenen, Koningin van de Vrede, bid voor ons, nu en in het uur van onze dood. Amen.