Zaterdag 7 september 2019 : eerste zaterdag van de maand.

 

Voorgestelde intentie : laten wij deze eerste zaterdag van de maand onze gebeden en offers opdragen tot eerherstel voor heiligschennissen van hen die publiekelijk zoeken om in de harten van de kinderen de onverschilligheid of de minachting te leggen, zelfs haat zaaien tegenover Maria, de Onbevlekte Moeder van God.

Herhaalde malen tijdens zijn openbaar leven, prijst Jezus de kinderen voor hun karaktertrekken, zoals hun eenvoud, hun aanpak en hun onbevangenheid.  

« Gelukkig de armen van geest, want het koninkrijk der hemelen behoort hen toe ! » (Mattheus 5:3)

Hij wijst zijn apostelen terecht en vraagt hen niet in de weg te staan voor zijn ontmoetingen met de kinderen die hem willen benaderen. Hij looft hun zuiverheid : « Jezus, die dat zag, was verontwaardigd en zei hen: laat de kleine kinderen tot mij komen en verhinder hen niet ; want het koninkrijk van God is voor diegenen die op hen lijken » (Mattheus 19:14)

De heilige Petrus op zijn beurt, zinspeelt ook op de zuiverheid van het kind dat zich in volle vertrouwen voedt in wat de Schepper hem aanbiedt om te geloven ‘in leeftijd en in wijsheid’ : « Leg alle kwaadwilligheid en alle onoprechtheid, achterbaksheid, begeerte en alle soort kwaadsprekerij af, en wordt als nieuwgeboren kinderen, vurig verlangend naar zuivere geestelijke melk, opdat ge moogt groeien voor het heil » (1 Petrus , 2)

De heilige menselijke natuur van Christus werd gegeven door Maria zodanig dat ‘de houding van Jezus, zijn charme, zijn fijngevoeligheid, zijn lach, de lach van zijn moeder weerspiegelen ’ (RP Spicq, op). Hij heeft ons toevertrouwd aan zijn moeder aan het Kruis en deelt zonder onderbreking met ieder van ons en in de mate van onze acceptatie, deze moederlijke liefde bij uitstek. Hieruit vloeit als vanzelf dat elke belediging die aan Christus wordt geuit, zijn moeder raakt, onze Moeder en omgekeerd : elke aanslag aan Onze Lieve Vrouw raakt haar zoon, raakt God in zijn Heilige Drievuldigheid.  

Wij lezen in Ecclesiasticus 3, 16 « Hij lijkt op de godslasteraar, degene die zijn vader in de steek laat ; hij is vervloekt door de Heer die zijn moeder schaadt. »  Dit  voorvaderlijk gezegde valt als een hakbijl midden in onze gemeenschap die door veelvuldige  invloeden de modellen van perfect leven die Maria ons schenkt in de schaduw laat staan, zelfs verwerpt of in het belachelijke trekt.    Haar school van ‘christelijke perfectie’, is geankerd in een diepe godsvrucht samen met die van Jezus, met die van de Heiligen doorheen de vorige eeuwen en met die van de mannen en vrouwen die  ook vandaag nog, in alle eenvoud, het leven van God in hen uitstralen.

Dit inwendig leven onder het oog van God is de onmisbare schakel bij het openbloeien van de menselijke natuur vanaf de prilste jeugd. Met graden verschillend voor elke leeftijd, houdt het niet op zich te ontwikkelen voor het beste welzijn van de betrokken persoon en zijn/haar omgeving. Het is op dat ogenblik dat de niet te tellen vruchten van de heiligmakende Genade die verkregen werd bij het doopsel en verder versterkt werden door de heilige sacramenten, zullen verschijnen. De Heilige Thérèse van Lisieux, wiens kindertijd diep werd verstoord door het overlijden van haar moeder is hiervan een vaak vermeld voorbeeld.

Als teer schepsel, dat onderhevig was aan al de veranderingen van haar omgeving, neemt Thérèse voorbeeld aan wat haar omringt, aan hen rondom haar die optreden als  ‘opvoedster’. In Fatima, net zoals op de meeste andere plaatsen waar Ze zich manifesteert, richt Onze Moeder van de hemel zich tot kinderen en vraagt hen haar boodschap in hun middens uit te dragen na hen onderricht te hebben en de bezielende kracht te zijn van deze niet te definiëren liefdesuitwisseling tussen het kind en Haar.  Zij heeft hen aangeleerd dat het gebed de taal is tussen de Hemel en de aarde en de steun voor alle uitdrukking van hun liefde voor God, voor Jezus, voor Haar. Het spreekwoord zegt dat ‘het gebed van de kinderen  het aangenaamste is voor God.’ Velen kunnen getuigen van de edelmoedigheid en de gulheid van de kinderen om hun hart te openen  voor God. Hun geest, die nog vrij is van smet, neemt Zijn dagelijkse aanwezigheid waar in  alle eenvoud in de natuur of bijvoorbeeld eenvoudigweg in een lach.  De liefde van Onze Lieve Vrouw wordt overgebracht naar het hart van onze kinderen vanaf hun prilste leeftijd door hen die als taak hebben hun  geest te vormen, hen helpen om hun aangeboren kwaliteiten van nederigheid, van zuiverheid, van zachtheid en van goed zijn te bewaren.  Hieruit  zal  bijna zeker  de ontwikkeling volgen van een persoonlijkheid met als karakter de zorg voor het algemeen goed die Maria en Jezus als model met onwankelbare referenties . Wat een kind op de knieën van liefhebbende ouders ontvangt, blijft diep geworteld.

Verbazen wij ons dus niet over de aanhoudende vraag van Jezus aan Zuster Lucia te Tuy op 29 mei 1930, om gebeden en offers te brengen tot eerherstel voor de onverschilligheid, de minachting tot zelfs haat tegenover Maria, de Onbevlekte Moeder, die men jammerlijk doet groeien in het hart van kinderen.

Onze Heer heeft gezegd aan de Heilige Faustina, religieuze van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid en Poolse mystieke zuster, bijgenaamd de apostel van de goddelijke barmhartigheid (1905-1938) : « Breng mij vandaag de zachte en nederige zielen, alsook die van de kleine kinderen : dompelt hen onder in de oceaan van mijn barmhartigheid. Zij lijken het meest op mijn Hart en het zijn zij die mij sterken in mijn pijnlijke doodstrijd. Ik zag hen als de aardse Engelen die waken bij mijn altaren. Over hen schud ik stromen van genade. Mijn genade kan slechts ontvangen worden door een nederige ziel. Ik stel mijn vertrouwen in deze zielen. »

Laten we waken om zonder ophouden de ziel van alle kinderen te beschermen en om diegenen die over hen een verantwoordelijkheid hebben zo bij te staan om hun missie ten beste te volbrengen.  

“Voor alle kinderen in afwachting van het Sacrament van het Doopsel, dat hen de heiligmakende genade zal geven die ze nodig hebben om te groeien in Gods Liefde, bidden wij  tot U, Lieve Vrouw van Fatima, Moeder van de Goddelijke Genade, spreek voor hen ten beste.

Voor alle kinderen die geestelijk, affectief en fysisch lijden, bidden wij tot U, Lieve Vrouw van Fatima,
bewonderenswaardige Moeder, spreek voor hen ten beste.

Voor allen die de zorg voor deze kinderen op zich nemen : de ouders, religieuzen, opvoeders, leraars,…, dat God hen helpt om zelf als kind van God te leven zodat zij getuigen mogen zijn van Zijn Liefde ;
Onze Lieve Vrouw van Fatima, Moeder van goede Raad,
spreek voor hen ten beste.”