16 juli, feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Karmelberg

Hier is, op dit grote feest van Onze-Lieve-Vrouw en in de volgende dagen, de gelegenheid om

  • de toewijding aan haar Onbevlekte Hart te maken of te hernieuwen. Op 13 juni 1917 zei Maria tegen de kinderen van Fatima: “Jezus wil in de wereld de toewijding aan mijn Onbevlekte Hart vestigen. Wie deze toewijding omarmt, beloof ik redding; deze zielen zullen door God worden gekoesterd, als bloemen die door mij zijn geplaatst om zijn troon te versieren.”
  • het gebed voor de toewijding van het mensdom aan het Heilige Hart van Jezus te bidden. Op 25 mei 1899 schreef Leo XIII in zijn encycliek Annum Sacrum: “Hier, in onze dagen, laat zichzelf een ander gunstig en volledig goddelijk voorteken in ons zicht zien: het is het Allerheiligste Hart van Jezus, met daarboven een kruis dat schijnt in het midden van de vlammen. Op hem moet al onze hoop worden gevestigd zijn. Aan hem moeten we vragen en van hem moeten we de redding van de mensheid verwachten. “

 

Toewijding aan de Immaculata

“O Immaculata, Koningin van hemel en aarde, Toevlucht van de zondaars en onze Moeder, die zo veel van ons houdt en aan wie God geheel zijn Koninkrijk van Genaden heeft toevertrouwd. Ik, N.N., onwaardige zondaar, kniel voor uw voeten neer en smeek uit het diepst van mijn hart: Gewaardig U mij geheel en al aan te nemen als uw goed en uw eigendom. Doe met mij wat u wilt; met mijn talenten naar ziel en lichaam, in leven en dood, en tot in alle eeuwigheid. Beschik over mij zoals het u bevalt, opdat in vervulling gaat wat van u voorzegt is: “Gij zult de kop van de slang verpletteren” en evenzo “Gij alleen hebt alle ketterijen in de wereld overwonnen”. Geef dat ik in uw onbevlekte en genadevolle handen een werktuig mag zijn om zo veel mogelijk uw eer te vermeerderen in zo vele van het geloof afgevallen en lauwe zielen om zo het Koninkrijk van het Heilig Hart van Jezus te verbreiden. Op welke plaats Gij treedt, verkrijgt Gij genaden van bekering en heiliging van de zielen, want alle genaden van het Heilig Hart van Jezus komen enkel door uw handen tot ons. Gewaardig mij U te loven, O Onbevlekte Maagd; Geef mij kracht tegen uw vijanden. “(Heilige Maximiliaan Kolbe-1917)

 

Toewijding van het mensdom aan het Allerheiligste Hart van Jezus, 

Allerliefste Jezus, Verlosser van het menselijk geslacht, zie ons in alle ootmoedigheid voor uw altaar neergeknield. Wij behoren U toe, en willen U steeds verbonden zijn, wijdt elk van ons zich heden vrijwillig toe aan uw allerheiligst Hart.
Velen hebben U nooit gekend, velen hebben uw geboden geminacht, en U alzo verstoten. Wil U over ieder van hen erbarmen, goedertierenste Jezus, en trek hen allen tot uw Heilig Hart. Wees de Koning, o Heer, niet enkel der gelovigen die zich nooit van U verwijderden, maar ook der verloren zonen die U verlaten hebben. Maak, dat deze weldra tot het vaderlijke huis terugkeren, opdat zij niet vergaan van honger en ellende.
Wees de Koning van hen, die door dwaalleer bedrogen of door scheuring van U gescheiden zijn; roep hen terug tot de haven der waarheid en tot de eenheid van geloof, opdat er weldra slechts één kudde en één herder zij.
Wees de Koning van al degenen, die nog in de duisternis van het heidendom of van de Islam verdwalen, weiger niet hen daaraan te ontrukken en te voeren naar het licht en het rijk van God.
Zie eindelijk met een blik vol erbarming neder op de kinderen van dat volk, welk zo lang uw uitverkoren volk was. Moge het Bloed, dat zij eertijds over zich hebben afgeroepen, thans, als een bad van verlossing en van leven, ook over hen nedervloeien.
Geef, o Heer, aan uw Kerk welvaren en kommerloze vrijheid; geef aan alle volkeren de vrede door de handhaving der orde; en maak dat van het ene einde der aarde tot het andere de éné kreet zou weerklinken: Lof aan het goddelijk Hart, door hetwelk ons de zaligheid werd verworven; aan het Hart zij eer en roem in eeuwigheid. Amen.” (Leo XIII-1899)


In het verlengde van de Toewijding van Rusland aan het Onbevlekt Hart van Maria…

1 oktober zal de vijfde eerste zaterdag van de maand zijn sinds mei 2022.

Temidden van de zorgen van oorlog en lijden die de mensheid van alle kanten teisteren, herinnert de Kerk zich de oneindige barmhartigheid van de Schepper, de beloften van de Zoon van God en van zijn Heilige Moeder.

“Om oorlog te voorkomen, zal ik komen vragen om de toewijding van Rusland aan mijn Onbevlekt Hart EN om de communie van eerherstel op de eerste zaterdagen van de maand”, kondigde Maria aan aan de drie kinderen van Fatima in 1917.
Enkele jaren later, in december 1925, toen de twee jongsten ondertussen overleden waren, richtte Onze Lieve Vrouw duidelijke en hoopvolle beloften tot zuster Lucia, de oudste van de drie, voor al degenen die haar verzoeken zouden inwilligen:
“Zie hier, mijn dochter, mijn Hart omkranst door de doornen die de mensen mij elk ogenblik in het hart duwen door hun godslasteringen en ondankbaarheid. Probeer jij me tenminste te troosten en zeg dat, aan al degenen die,
-vijf maanden op rij, op de eerste zaterdag,
– zullen gaan biechten,
– de Heilige Communie ontvangen,
– een rozenkrans bidden
– en me een kwartier gezelschap houden, door te mediteren over de vijftien mysteries van de Rozenkrans
– in een geest van eerherstel,
Ik beloof, hen in het uur van hun dood bij te staan met alle genaden die nodig zijn voor het heil van hun ziel.” Bron 1 en 2

Als u daar nog niet mee begonnen bent, is dit een gelegenheid om de komende vijf maanden te benutten om gehoor te geven aan de verzoeken van O.L.Vrouw van Fatima door de eerherstellende devotie van de eerste vijf zaterdagen. Maria vraagt dit van ieder van ons.

Zo zullen wij haar hart troosten, dat zoveel pijn lijdt door de vele beledigingen aan haar adres en dat van haar goddelijke Zoon.  Wij zullen er aldus ook toe bijdragen om Gods liefde rondom ons te verspreiden.

De ziel die zich eerst laat herstellen door het sacrament van de biecht en van de eucharistie, en dan de tijd neemt om op de eerste zaterdag van de maand enkele ogenblikken voor en met Maria te verblijven, zal baat vinden bij haar voorbeeld door te mediteren over de mysteries van de Rozenkrans, haar gewonde hart troosten en de gunst verkrijgen van haar beloofde bijstand voor een goede dood.

Het is een boeket van gebeden, inspanningen, verbeteringen en verzoeken die ieder aan Onze Lieve Vrouw van de Rozenkrans kan aanbieden bij het aanbreken van de maand oktober die aan haar is toegewijd.

Alle goede daden van een kind voor zijn moeder geven een voorsmaak van Geluk, en hoeveel te meer als wij dat doen voor onze Moeder van Altijddurende Bijstand!

Laten wij onze bijdrage leveren, laten wij in actie komen, laten wij Salve Corda-steden vormen om elkaar te steunen in onze inspanningen om het kostbaar viaticum van deze eerherstellende devotie, die het geloof versterkt, de hoop schraagt en de naastenliefde voedt, door te geven aan anderen.

Het zal ons ook helpen om ons steeds meer te verenigen met de Harten van Jezus en Maria en om het enige doel van ons aardse leven te versterken, dat van het Eeuwig Geluk in de Liefde van onze Schepper en Vader, God, voor alle mensen en voor ieder van hen in het bijzonder.

Folders op aanvraag op info@rosaryontheborders.be