Zaterdag 6 oktober 2019, eerste zaterdag van de maand

Voorgestelde intentie: Laten we op deze eerste zaterdag van de maand onze gebeden en offers aanbieden tot herstel van de beledigingen door hen die Onze Lieve Vrouw erg kwetsen in haar heilige beelden.

De heilige Johannes van Damascus (676 – 749) die geboren is in een Christelijke Syrische familie in Damascus, was de verdediger van de iconen. Hij is Vader en Dokter van de katholieke en orthodoxe kerken.

In het byzanteinse hof van de VIII ste eeuw verscheen het iconoclasme, een beweging die tot doel had om het bidden voor de iconen te verbieden: Johannes, die toen een hogere officier was aan het Hof van het kalifaat van Omeyyade, nam de verdediging op zich van de iconenaanbidding. Dit in de    << Verdragen >> tegen hen die de heilige beelden in diskrediet brachten. Dit bracht heel wat deining teweeg bij de bevolking. Hij werd dan opgeroepen door de kalief om zich te rechtvaardigen. Het lukte hem niet de kalief te overtuigen en werd veroordeeld tot het afhakken van zijn rechterhand. Hij verloor ook zijn zitje in het kalifaat. Nadat hij met aandrang de maagd Maria had aanroepen die op een icoon was afgebeeld, werd zijn hand op een miraculeuze manier terug aangeplakt. Hij ging daarna zich terug aan de kalief voorstellen. Deze laatste begreep hierdoor dat de geschriften van Johannes sterk gegrond waren en wou hem terug integreren op zijn post. Johannes weigerde dit omdat hij ondertussen besloten had zich terug te trekken en monnik te worden. Als gevolg van dit voorval in het leven van de heilige Johannes van Damascus verschenen iconen waarop Maria werd afgebeeld met drie handen.

Later, tijdens het tweede Concilie van Trente in 787, werd de kwestie afgesloten en werd elke beschuldiging van heiligschennis verwijderd: << dit omdat de eer die aan het beeld wordt gebracht wordt overgedragen aan het oorspronkelijke model en degene die het beeld aanbidt hiermee  de persoon vereert van diegene die het beeld voorstelt >>.

<< Degene die toegenegen is aan een heilige, vereert ook de persoonlijke voorwerpen die deze persoon heeft nagelaten na zijn dood >> zei de heilige Thomas van Aquino (gestorven in 1274).

De theologie vertrekt van de meest eenvoudige menselijke ervaring, zelfs een alledaagse ondervinding. Als wij het voorwerp bekijken dat gebruikt werd door een bepaalde persoon die ons dierbaar was, is het niet het voorwerp waartoe onze genegenheid gaat, maar we worden geraakt door de herinnering die verbonden is met de bewuste persoon door dat voorwerp. Dan herinneren wij ons terug bepaalde karaktertrekjes en sommige meegemaakte gebeurtenissen, met een gevoelen van dankbaarheid aan deze persoon. Maar ook aan de “Voorzienigheid” die ons toegelaten heeft deze persoon gekend te hebben. Het is in dit menselijk gedrag, dat heel natuurlijk is, dat de verheerlijking van deze << beelden >> geworteld is. Als wij de persoonlijke voorwerpen bewaren van mensen die ons zo geraakt hebben, dan kunnen we, in nog grotere mate, het beeld vereren van een heilige. En nog hoeveel meer als dit Onze Lieve Vrouw betreft.

Na Christus, aan wie zouden de kenmerken van de Wijsheid beter kunnen toegeschreven worden dan aan de Heilige Maagd. Al de eigenschappen uit de Boeken van de Wijsheid (Prediker, Spreuken, Wijsheid) vinden we terug in haar heilige persoon: gezag, genegenheid, waardigheid, vreugde of droefheid, bezorgdheid tegenover de mensen en hen uitnodigend om bij haar te komen, om uit haar handen het Scapulier te ontvangen, de Rozenkrans en zovele andere hulpmiddelen. Door haar goddelijk moederschap en de krachten die geïncarneerd zijn in het Woord dat vlees is geworden, is Maria rechtstreeks verenigd met de werken die verricht zijn door de Verlosser. Wij kunnen in haar en door haar, haar Zoon vereren, Onze Heer Jezus Christus.  Maria is middelaarster van alle genade, medeverlosseres en hierdoor herinnert haar beeld ons aan de Liefde van God voor ons.

De katholieke Kerk  heeft herhaaldelijk erkent dat haar beelden en iconen kanalen zijn van genade die door haar verdeeld worden. De reproducties van Onze Lieve Vrouw of van de Heiligen heeft toegelaten om de persoon die ze voorstellen beter konden benaderd worden door hen die zich er aan wensen toe te wijden, door gebed, bedevaarten en processies. Dit zijn gevoelige steunmiddelen die ons hier beneden worden aangereikt om ons te helpen onze harten en onze zielen te verheffen tot de voorbeelden van hen die aan God het eerbetoon brachten dat Hem toekomt. Van hen die geleefd hebben van het heilig Leven in hen en het uitstraalden zoals de heiligen: iets waartoe wij allen geroepen ook zo te worden met hun hulp.

In Frankrijk, op het eiland van Noirmontier in de Vendée, werd in augustus 2018 een standbeeld,     3,5 meter hoog, van de Maagd Maria met het Kind, zwaar geschonden. Het standbeeld stelt Onze Lieve Vrouw voor die het Hart van het kind Jezus toont. Jezus schuift zijn kledij opzij om Zijn Hart te tonen. De Maagd en het Kind Jezus werden onthoofd. Het beeld was opgericht als herdenking aan een parochiale opdracht in 1949 op een stuk grond dat geschonken was door een inwoonster van de parochie als antwoord op haar belofte aan de Heilige Maagd.  << Mijn grootmoeder had beloofd om dit terrein te schenken als haar drie zonen, Adrien, Roger en Michel zouden terugkeren van de oorlog>> vertelt haar kleinzoon. Het standbeeld werd gerestaureerd door de parochie in 2014 en gewijd tijdens een grootse plechtigheid op 6 juni 2015.

Vandaag is er een hevige heropleving van zulke droevige feiten: heiligschennis van heilige voorwerpen, van gebouwen met nog de reële Aanwezigheid van Jezus in het Allerheiligste Sacrament. Laten wij, op deze eerste zaterdag van de maand oktober, onze devotie aanbieden met een grote hartstocht, tot herstel van al de godslasteringen en in het bijzonder tot herstel van hen die raken aan onze goede Moeder in de hemel, de Allerheiligste Maagd Maria.

God zij gezegend,
Gezegend zij Zijn Heilige Naam,
Gezegend zij Jezus Christus, waarlijk God en waarlijk mens,
Gezegend zij de Naam van Jezus,
Gezegend zij Zijn Heilig Hart,
Gezegend zij Zijn Kostbaar Bloed,
Gezegend zij Jezus Christus in het Heilig Sacrament des altaars,
Gezegend zij de heilige Geest, de Vertrooster,
Gezegend zij de Verheven Moeder Gods, de Allerheiligste Maagd Maria,
Gezegend zij haar heilige en Onbevlekte Ontvangenis,
gezegend zij haar Glorierijke opneming ten hemel,
Gezegend zij de naam van Maria, Maagd en Moeder,
Gezegend zij de Heilige Jozef, haar zeer zuivere Bruidegom,
Gezegend zij God in Zijn Engelen en Heiligen.
Mijn God, geef ons priesters.
Mijn God, geef ons heilige priesters.
Mijn God, geef ons veel heilige priesters en
veel heilige religieuze roepingen.

.Goddelijke lofzang tot herstel van de godslasteringen, die gebeden wordt tijdens de Lof aan het Allerheiligste Sacrament.