De 54-daagse Rozenkrans Noveen

  1. Oorsprong van de “54-daagse Rozenkrans Noveen”.

Om voortdurend in de aanwezigheid van Onze Lieve Vrouw te zijn, vond Bartolo Longo, “Apostel van de Rozenkrans”, in 1980 zalig verklaard door paus Johannes Paulus II, het nodig een noveen te schrijven voor Onze Lieve Vrouw van Pompeii.

Hier volgt zijn verslag: “In de maand augustus van 1879, toen ik me ernstig ziek voelde, schreef ik een gebedsformule ter ere van Onze Lieve Vrouw van Pompeï om haar genaden te verkrijgen; dat is de Noveen gericht tot Onze Lieve Vrouw van Pompeï om genaden te vragen in wanhopige gevallen…”.

Op 3 maart 1884 ontving een jong meisje, Fortuna Agrelli, van de Heilige Maagd Maria de openbaring van deze bijzondere devotie. In die tijd leed zij aan drie verschillende ongeneeslijke ziekten en was zij door haar artsen opgegeven. Uit wanhoop begonnen het meisje en haar familie een noveen van rozenkransen.

Onze Lieve Vrouw verscheen aan Fortuna op dezelfde manier als zij een paar jaar eerder aan de heilige Bartolo Longo was verschenen, gezeten op een hoge troon, met een rozenkrans in haar hand, met het Kind Jezus op haar schoot, en omringd door de heilige Dominicus en de heilige Catharina van Sienna.

Het zieke meisje begroette Onze Lieve Vrouw en zei: “Koningin van de Heilige Rozenkrans, ontferm U over mij, maak mij weer gezond! Ik heb al tot u gebeden tijdens een noveen, O Maria, maar ik heb uw hulp nog niet verkregen. Ik wil zo graag snel genezen.”

“Mijn kind”, antwoordde de Heilige Maagd, “Ge hebt mij onder verschillende benamingen aanroepen en ge hebt altijd een gunst van mij gekregen. Nu, daar gij tot Mij bidt onder deze titel, die Mij zo behaagt, – Koningin van de Heilige Rozenkrans – vraag Ik u tot Mij te bidden onder deze dierbaarste benaming die voor Mij zo kostbaar is.  Ik kan u dan de gevraagde gunst niet weigeren. Doe drie novenen en je zal alles verkrijgen.

Bij een andere gelegenheid verscheen de Koningin van de Heilige Rozenkrans aan het meisje en zei tegen haar: “Wie van Mij gunsten wil verkrijgen, moet drie novenen van smeekbeden bidden door de rozenkrans, gevolgd door drie novenen van dankzegging”.

Het meisje gehoorzaamde deze instructies van Onze Lieve Vrouw, ze genas en werd ze weer helemaal gezond.

  1. Verloop van de 54-daagse Rozenkrans Noveen.

Een noveen duurt negen dagen.  De woorden van Onze Lieve Vrouw tot de jonge Fortuna – “Doe drie novenen van smeekgebeden door de rozenkrans, en drie novenen van dankzegging” – 6 novenen verspreid over 54 dagen.

De noveen bestaat uit het bidden van een dagelijkse rozenkrans, vijf tientjes (een reeks Mysteries), gedurende 27 opeenvolgende dagen waarin we smeken om de te verkrijgen genade. Onmiddellijk na dit eerste deel wordt elke dag een rozenkrans van dankzegging gebeden, ook gedurende 27 dagen, ongeacht of het verzoek reeds is ingewilligd of niet.

Zo ontstonden de “zes novenen van rozenkransen”, bekend als de “54-daagse Rozenkrans Noveen”.

Om deze noveen correct te doen, moet men 54 dagen achter elkaar de rozenkrans bidden, zonder een dag over te slaan, en de specifieke Mysteries die voor elke dag zijn aangegeven in de juiste volgorde bidden.

Dat wil zeggen dat de eerste dag van de noveen altijd begint met het bidden van de Blijde Mysteries (ongeacht op welke dag van de week de noveen begint); op de tweede dag worden de Droevige Mysteries gebeden; op de derde dag de Glorierijke Mysteries.

Op de vierde dag van de noveen worden de Blijde Mysteries opnieuw genomen, en zo verder gedurende de 54 dagen van de noveen.

Deze noveen werd door Onze Lieve Vrouw gegeven in 1884, toen er nog geen sprake was van de Mysteries van het Licht. Deze noveen moet uitsluitend worden gebeden door de Blijde, Droeve en Glorierijke Mysteries te overwegen tijdens de Rozenkrans.

 Naar verluidt heeft het wonder van de genezing van de jonge Fortuna, verkregen tijdens het bidden van de 54-daagse Rozenkrans Noveen, diepe indruk gemaakt op Paus Leo XIII. Hij schreef 17 encyclieken over de Rozenkrans en spoorde alle christenen aan de rozenkrans lief te hebben en vurig te bidden, zoals ook zijn opvolgers deden.

  1. Intenties

In België en in vele landen van de wereld zijn de tijden uiterst woelig. De individuele of sociale vrede komt meer en meer in gevaar. Wetten die in strijd zijn met Gods wetten en geboden brengen geloof, leven en vrede ernstig en herhaaldelijk in gevaar. Zij leiden de mensheid zowel op moreel, sociaal, politiek en economisch vlak in een crisis van ongekende proporties.

Laten wij daarom meer dan ooit de genade van God, Onze Vader, afsmeken, dat Hij geraakt wordt door het verzoek dat Zijn kinderen tot hun hemelse Moeder richten. Laten wij, uit de grond van ons hart en zoveel wij kunnen, ons gebed verenigen met dat van de mensen om ons heen die er graag zouden over willen horen spreken . Laten wij deze schat van de devotie van de Allerheiligste Rozenkrans verspreiden, een viaticum, een vesting en een waarborg voor een toekomst van geluk dat nooit ophoudt, integendeel.

Laten we deze 54 dagen ook beleven met de heiligen en martelaren van onze contreien. De meditatie over de verschillende mysteries van de rozenkrans en het voorbeeld van hun leven zal ons helpen ons Geloof, onze Hoop en onze Liefde te vergroten.