Op weg naar het feest van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans: Noveen van 54 dagen met de heiligen van 15 augustus tot 7 oktober …

Dag 1 – 15 augustus: Hoogfeest van Maria Hemelvaart. De heilige Tarcisius, jonge Romeinse martelaar van de Eucharistie.    

Dag 2 – 16 augustus: Sint Stefanus de Grote, apostel van Hongarije. Sint Rochus, patroonheilige van de invaliden, aanroepen tijdens epidemieën.

Dag 3 – 17 augustus: De heilige Clara van Montefalco, Franciscanes, toegewijd aan de Passie van Christus. Toen ze stierf, ontdekte men dat het Kruis op haar hart was gegrift. Haar lichaam bleef intact na haar dood.   Sint Hyacinth, importeerde de Dominicaanse Orde naar Polen.

Dag 4 – 18 augustus: Helena, keizerin van het Romeinse Rijk, bezocht het Heilige Land en vond de exacte locatie van vele heilige plaatsen van het leven van Christus, evenals het echte Kruis.

Dag 5 – 19 augustus: St. Johannes Eudes: promotor van de devotie tot het Heilig Hart van Jezus en het Onbevlekt Hart van Maria; 4e verschijning van Onze Lieve Vrouw in Fatima die de 3 herdertjes aanbeveelt te volharden in het bidden van de rozenkrans om de zondaars te redden.

Dag 6 – 20 augustus: De heilige Bernardus van Clairvaux, Doctor van de Kerk, ijverig promotor van de Cisterciënzerorde.

Dag 7 – 21 augustus: St. Pius X, ‘Dienaar van God’, vereerd om zijn heldhaftige deugden, hij is de paus van de Eucharistie die de christenen aanmoedigde vaker de communie te ontvangen en die de leeftijd voor de eerste communie vervroegde.

Dag 8 – 22 augustus: Feest van Maria Koningin: Allen naar Jezus door Maria

Dag 9 – 23 augustus: H. Rosa van Lima: maagd en kluizenares, patroonheilige van Latijns-Amerika en de Filippijnen.

Dag 10 – 24 augustus: De heilige Bartholomeüs, apostel van onze Heer.

Dag 11 – 25 augustus: Saint Louis, koning van Frankrijk, model voor politici.

Dag 12 – 26 augustus: Onze-Lieve-Vrouw van Czestochowa, beshermheilige van Polen.

Dag 13 – 27 augustus: Heilige Monica, moeder van de heilige Augustinus 

Dag 14 – 28 augustus: Heilige Augustinus

Dag 15 – 29 augustus: Onthoofding van Johannes de Doper

Dag 16 – 30 augustus: Heilige Jeanne Jugan: stichteres van de Kleine Zusters der Armen; Heilige Margareta Ward: martelares in Engeland

Dag 17 – 31 augustus: Maria Middelares (gevierd in België)

 

September is de maand waarin we Onze Lieve Vrouw van Smarten herdenken en de Heilige Engelen vereren.

18e dag – 1 september: de heilige Gilles, kluizenaar, aanroepen voor waanzin en nachtmerries

Dag 19 – 2 september: 190 christelijke Martelaren die tijdens de Franse Revolutie zijn afgeslacht

Dag 20 – 3 september: De heilige Paus Gregorius de Grote, Doctor van de Kerk. Na monnik te zijn geweest, werd hij paus. Hij introduceerde het Gregoriaans in het Christendom. Hij had een grote liefde voor de armen en drong erop aan dat de Kerk hen zou helpen, vooral in tijden van crisis.

Dag 21 – 4 september: Zalige Dina Bélanger, geboren in Quebec. Ze trad in het klooster na een succesvol leven als pianiste. Zij leefde een leven van diepe vereniging met Jezus, en offerde haar ziekten en lijden op als eerherstel voor haar zonden. Zij stierf op 34-jarige leeftijd in 1929.

Dag 22 – 5 september: Heilige Moeder Teresa van Calcutta: “Het gaat er niet om wat je geeft, maar om de liefde waarmee je geeft. Als je mensen veroordeelt, heb je geen tijd om van ze te houden.”

Dag 23 – 6 september: De profeet Zacharia (515 v. Chr.), wiens aankondiging van de komst van een vreedzame koning vervuld werd door de triomfantelijke intocht van Christus in de heilige stad Jeruzalem.

Dag 24 – 7 september: Heilige Madelbertha: dochter van de heilige Waudru, vereerd in Bergen en van de heilige Vincent, vereerd in Soignies.

Dag 25 – 8 september: Hoogfeest van Maria Geboorte

Dag 26 – 9 september: De heilige Petrus Claver, priester van de Sociëteit van Jezus. Meer dan veertig jaar lang, tot aan zijn dood in 1654 in Cartagena, Colombia, verzorgde hij de tot slaaf gemaakte zwarten met bewonderenswaardige zelfopoffering en zeldzame naastenliefde. Hij hernieuwde bijna driehonderdduizend van hen door het doopsel.

Dag 27 – 10 september: Heilige martelaren van Japan

Dag 28 – 11 september: H. Johannes Gabriël Perbyre: Lazarist, gemarteld in China (1840); Heilige Vinciane vereerd in België, vooral in Gent. De heilige Patiens, aartsbisschop van Lyon, die moedig de ketterij van het Arianisme bestreed

Dag 29- 12 september: Feest van de Heilige Naam van Maria, dag van dankzegging ter herdenking van de overwinning van Jan Sobieski (koning van Polen) en van hertog Karel V van Lotharingen op de troepen van het Ottomaanse Rijk op 12 september 1683.

Dag 30 – 13 september: Heilige Johannes Chrysostomos: Patriarch van Constantinopel, die in ballingschap stierf, zich verheugend dat hij moest lijden voor de Kerk.  Dokter van de Kerk.

Dag 31 – 14 september: Feest van de Kruiserheffing: vervuld van hoop en vreugde verheerlijkt en viert de Kerk op deze dag het Heilig Kruis; het hout van de schande is het glorieuze embleem van de verlossende liefde geworden.

Dag 32 – 15 september: Onze-Lieve-Vrouw van de 7 Smarten (profetie van de Heilige Symeon, vlucht naar Egypte, verdwijning van Jezus uit de Tempel – ontmoeting van Jezus en Maria bij de Kruisweg, Maria overdenkt Jezus bij het Kruis – Maria ontvangt het lichaam van Jezus – Maria legt het lichaam van Jezus in het graf)

Dag 33 – 16 september: In Córdoba, Andalusië, werden in 852 de heilige martelaren Roger, een monnik reeds op gevorderde leeftijd, en de jonge Serdieu (Abdallah), begraven. Zij kwamen uit het Oosten en hadden het lef om Christus te prediken aan de menigte in de moskee. Zij werden hiervoor ter dood veroordeeld, een vonnis dat zij met vreugde aanvaardden. Eerst werden hun handen en benen afgehakt, daarna hun nek.

Dag 34 – 17 september: Heilige Hildegard van Bingen: 12e eeuwse mystica, doctor van de Kerk. Heilige Lambertus van Tongeren.

Dag 35 – 18 september: St. Jozef van Cupertino: aanroepen voor banen in de luchtvaart, maar ook voor mensen met leermoeilijkheden.

Dag 36 – 19 september: Feest van Onze Lieve Vrouw van La Salette, die tot twee kinderen in dit kleine dorpje in Frankrijk wenend zei: “Als mijn volk zich niet wil onderwerpen, ben ik genoodzaakt de arm van mijn Zoon te laten begaan. Hij is zo sterk en zo zwaar dat ik hem niet langer kan tegenhouden. Hoe lang heb ik geleden voor jullie mensen! Als ik wil dat mijn Zoon jullie niet in de steek laat, ben ik verplicht onophoudelijk tot Hem te bidden. Maar daar geven jullie niet om! Hoeveel je ook bidt, hoeveel je ook doet, je zult nooit de moeite kunnen vergoeden die ik voor jullie heb gedaan.

Dag 37 – 20 september: De Koreaanse martelaren: 8.000 christenen werden in de 19e eeuw gemarteld.

Dag 38 – 21 september: Heilige Mattheüs, apostel

Dag 39 – 22 september: Heilige martelaren van de Spaanse burgeroorlog: ongeveer 1000 priesters, religieuzen en leken die tussen 1934 en 1939 door de communisten zijn geëxecuteerd; Heilige Thomas Villanova (1555) bisschop in Spanje; hij hervormde zijn bisdom grondig en stichtte een college voor tot het christendom bekeerde moslims.

Dag 40 – 23 september: H. Pater Pio, stigmaticus, apostel van de devotie tot de Allerheiligste Eucharistie en de Heilige Rozenkrans.

Dag 41 – 24 september: Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid aanroepen voor de bevrijding van de christelijke gevangenen van de moslims.

Dag 42 – 25 september: Onze-Lieve-Vrouw, Goddelijke Herderin van de Zielen of Moeder van de Goede Herder.

Dag 43 – 26 september: De heiligen Como en Damianus, patroonheiligen van de artsen.De heilige Ladislas Kornilowicz (1884-1946), Pools diocesaan priester, theoloog, stichter van jeugdbewegingen.

Dag 44 – 27 september: De heilige Vincentius à Paulo: Priester en stichter van congregaties, heeft zijn hele leven gewerkt om materiële en morele ellende te verlichten. Hij wordt onder meer vereerd om zijn grote liefdadigheid.

Dag 45 – 28 september: Sint Wenceslas, hertog van Bohemen en martelaar.

Dag 46 – 29 september: Feest van de heilige aartsengelen Michaël, Gabriël en Rafaël

Dag 47 – 30 september: De heilige Hiëronymus, vertaler van de Bijbel in het Latijn (de Vulgaat)

 

Oktober – Maand van de Heilige Rozenkrans

Dag 48 – 1 oktober: De heilige Theresia van het Kind Jezus en het Heilig Gelaat (Theresia van Lisieux)

Dag 49 – 2 oktober: Feest van de Heilige Beschermengelen

Dag 50 – 3 oktober: Heilige Colomba Marmion, Ierse benedictijner monnik, gestorven in de abdij van Maredsous in 1923; Heilige Gérardus, stichter van de abdij van Brogne (Namen).

Dag 51 – 4 oktober: Sint Franciscus van Assisi.

Dag 52 – 5 oktober: H. Faustina Kowalska, apostel van de Goddelijke Barmhartigheid.

Dag 53 – 6 oktober: De zalige Bartolo Longo, aan wie Onze Lieve Vrouw verscheen, terwijl hij zich met geweld verzette tegen de felle haat waardoor de katholieke Kerk werd overvallen. Hij is degene die de aanzet heeft gegeven tot deze 54-daagse noveen ter ere van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Rozenkrans; de heilige Bruno, stichter van de Kartuizers.

Dag 54 – 7 oktober: Onze-Lieve-Vrouw van de Allerheiligste Rozenkrans.